Zielona herbata

13 Views Comment Off

Zielona herbata wiele osób ją pije, ale nie zdaję sobie sprawy jakie cechy lecznicze w sobie drzemie. Jest to na pewno najzdrowsza herbata. Swe niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi produkcji. Nie jest ona fermentowana tak jak czarna. Jest ona podana delikatnemu suszeniu. To właśnie dzięki temu zachowuje swoje unikalne cechy. W Chinach pije się ją już ponad 4000 lat. Produkcja tej herbaty odbywa się w głównie w Chinach i na Tajwanie.

Ma ona niezwykle dużo właściwości, ale tylko nieliczne mają potwierdzenie naukowe. Postaram się je w skrócie przedstawić.
Pierwszą pozytywną cechą tej herbaty jest dobry wpływ na cholesterol. Obniża poziom złego w organizmie, a podwyższa ten dobry (HDL). Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału.

Zawarty w niej fluor chroni zęby przed próchnicą. Jest ona stosowana w pastach do zębów. Również może usunąć nie przyjemny zapach z ust.

Trzeba też wspomnieć, że przez tysiąclecia powstało wiele rodzajów zielonej herbaty. Poniżej przedstawiam dwa najbardziej popularne.

Gunpowder – Liście herbaty są mocno zwinięte w kulki. Podczas zaparzania pięknie się rozwijają uwalniając swój niezwykły aromat. Zawarte w niej duże ilości katechiny obniżają znacznie cholesterol.

Matcha – Jedna z droższych z zielony herbat. Listki ma zmielone. Jest spożywana głównie w Japonii. Napar ma intensywny kolor zielony.
Zalewamy ją wodą o temperaturze 90 C. Zawiera wiele cennych witamin takie jak A B1, B2, B5, K, PP.

Myślę, że zachęciłem cię do picia zielonej herbaty. Ma ona znakomite działanie na nasz organizm.

Inne wpisy o lekarzach i zdrowiu:

Zielona herbata
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

About the author

Related Articles

Sonda:

Czy prywatna rehabilitacja dzieci oraz niemowląt w Szczecinie jest na odpowiednio wysokim poziomie?

View Results

Loading ... Loading ...
Archiwa
Komentarze oraz opinie:
Kategorie